Julebøker i adventstiden

Julebøker i adventstiden

Her har vi samlet noen lesetips med julebøker som er hyggelige å lese sammen mens vi venter på jul. Leter du etter bøker som skaper den rette julestemningen? I barnebøkene er det alltid hvit jul og nissen kommer alltid til slutt. Her får vi et gjensyn med kjente og kjære figurer fra barnebøkenes verden og vi blir kanskje også kjent med noen nye?Mamma Mø og Kråka feirer jul av Jujja Wieslander
Cappelen Damm, 2008
Helt tilfeldig får Kråka rede på at det er julaften i morgen.
Han får det veldig travelt med å pakke inn presanger til seg selv, men han er så spent at han klarer ikke å vente helt til i morgen. Skamfull innrømmer han for Mamma Mø at han allerede har åpnet alle julepresangene sine.  Da er det godt at Mamma Mø har planlagt en overraskelse til Kråka.
Herlig bildebok om Mamma Mø og Kråkas helt spesielle julefeiring.


Snekker Andersen og julenissen av Alf Prøysen
Tiden Norsk Forlag, 1988
Den velkjente historien om snekker Andersen som møter julenissen på selveste julekvelden og de blir enige om å gå på besøk til hverandres barn. Slik har det seg at nisseungene, nissemor og gammelnissen får besøk av snekker Andersen på julekvelden.
Dette er en klassisk julebok som bør leses hvert eneste år for å komme i julestemning.


Gubben og katten får julebesøk av Sven Nordqvist
Damm, 1997
Hos Gubben og katten er juleforberedelsene i full gang, men lillejulaften skader Gubben foten sin. Hvem skal nå dra til  butikken for å kjøpe julemat eller i skogen for å hente juletre?
Hvordan skal dette gå? Findus er veldig opprørt, men så får Gubben og katten julebesøk… Hyggelig julebok med Sven Nordqvists fantasifulle tegninger av den hyperaktive katten Findus og den rolige Gubben.


Papa Panovs juledag av Leo Tolstoj
Lunde, 2003
Dette er en fransk julelegende gjenfortalt av den russiske dikteren Leo Tolstoj. Vi møter den fattige skomakeren som alle kaller Papa Panov. Han er vanligvis en blid og munter mann, men denne julen er han trist. Han har ingen å feire jul med, men så får han beskjed i en drøm om at han vil få Jesus på besøk juledagen. Han venter spent hele dagen, men de eneste som kommer er en gatefeier, en kvinne med et lite barn og en tigger.

 

Pulverheksa og julenissen av Ingunn Aamodt
Omnipax, 2008
Det nærmer seg jul i Pulverskogen og Pulverheksa får besøk av julenissen. Han trenger hjelp. Julenissen skal dele ut julegaver til alle i Pulverskogen, men han aner ikke hva de ønsker seg. Derfor tar Pulverheksa med seg julenissen rundt til alle i skogen.
Hyggelig førjulsbok med et kapittel for hver dag helt fram til julaften. 


Juleevangeliet illustrert av Sigrun Sæbø Kapsberger
Damm, 1996
Juleevangeliet er den teksten hele vår julefeiring dreier seg om: Og det skjedde i de dager at det gikk ut et bud fra keiser Augustus at all verden skulle innskrives i manntall.
Denne boka har store, vakre illustrasjoner av Sigrun Sæbø Kapsberger.

 

Julefortellinger av Astrid Lindgren
Damm, 1990
Her er en samling av Astrid Lindgrens velkjente historier om hvordan jul ble feiret i Bakkebygrenda, hos Marikken, hos Emil i Lønneberget og hvordan Pippi inviterer alle barna til juletrefest. Astrid Lindgren har latt seg inspirere av sin barndoms jul i Småland med juleselskaper, juleleker sammen med søskenbarna og sledeturene hjem i mørke natten.
Noen av bildebøkene hennes som f.eks. Jul i stallen er også å finne i denne samlingen.


Teskjekjerringa på julehandel av Alf Prøysen
Gyldendal Tiden, 2002
Teskjekjerringa har planlagt å dra på julehandel, men akkurat den dagen hun skal avgårde, blir hu så lita som ei teskje. Da er det mannen hennes som må avgårde, men Teskjekjerringa smetter ned i ryggsekken hans for hun vil gjerne hjelpe til litt med julehandelen.
Prøysens julebøker hører med i adventstiden. Mange av hans fortellinger er samlet i Julebok for barn.

 

Nissens natt ; en sonettkrans av Stein Erik Lunde
Cappelen Damm, 2010
Dette er en melankolsk historie om nissen som lever blant de underjordiske, han er en av tussefolket. Kun ei natt i året får han lov til å besøke menneskene. Julekvelden er det han alle venter på. Han kommer med presanger og sprer glede og latter blant menneskebarna. Denne gleden er det nissen nærer seg av resten av året, den fungerer som et vern mot kaoskreftene. Historien om den ensomme nissen er laget som en sonettkrans, en uhyre krevende sjanger med strenge rammer.
Fin bok om den norske nissen. Anbefales til høytlesning for barn fra ca 8 år – og for voksne.

 

Nøtteknekkeren av Jane Rey
Cappelen Damm, 2016
I denne boka finner du historien som balletten Nøtteknekkeren er basert på. Julaften er den mest magiske kvelden i året, da dufter huset av peisrøyk og krydder, og det er hemmeligheter under hver eneste seng! Snøen faller stille og lett som fjær, og barna venter åndeløst på at teppet skal gå opp og julefeiringen begynne. Bli med Clara og nøtteknekkeren på eventyr i den magiske julenatten da alle lekene får liv og de mest fantastiske ting kan skje. Denne boka er en forenklet utgave av Ernst Theodor Hoffmanns opprinnelige eventyr Nøtteknekkeren og Musekongen.

 

Et julekvad av Charles Dickens
Gyldendal Tiden, 2000
Denne juleklassikeren må selvfølgelig med. Vi skal tilbake til 1800-tallets London der vi møter den gjerrige herr Knug som bare er glad i penger og ikke vil hjelpe noen selv om fattigdommen er stor i byen. En julaften får han besøk av tre gjenferd som lærer ham hva som betyr noe i livet og hva som er julens sanne budskap.
Dette er en praktutgave med Roberto Innocentis vakre illustrasjoner. Passer for barn fra ca 8 år.


Julenissen av Pia Strømstad (Faktaløve)
Cappelen Damm, 2012
Er du en nysgjerrigper? Lurer du på hvem nissen egentlig er? Bor han på Nordpolen, eller et annet sted? Hvordan vet han hva alle barn ønsker seg til jul?
Dette er boka som kan gi deg svarene på mange ting du lurer på om julenissen.  
Visste du f.eks. at: I desember 1996 ga Kennedy Space Center i USA beskjed om at landingsstripen som til vanlig er forbeholdt romferger, ville holdes åpen hvis julenissen med slede og reinsdyr trengte å nødlande.
Lurer du på hvor julenissen er nå? Gå inn på www.youtube.com og søk på NORAD tracks Santa

Translate »